Om een gebouw of verbouwing te realiseren is een helder proces en communicatie essentieel. Elk project levert nieuwe inzichten op, en in de afgelopen jaren hebben we een werkwijze ontwikkeld die tot het optimale resultaat komt. Structuur geeft vrijheid aan creativiteit en zorgt ervoor dat informatie op het juiste moment op de juiste plek komt.
Een goed gesprek vormt de start van elk project. Zo kunnen wij op een informele en prettige manier kennis maken met elkaar. We bespreken de opdracht, hebben het over de mensen die het gebouw gaan gebruiken en de specifieke wensen en randvoorwaarden. Zo krijgen wij optimaal inzicht in het project en de gebruiker en kunnen wij aan de slag met de volgende fase.
We leggen deze wensen, randvoorwaarden en ambities aan het begin van het project gestructureerd vast in het Programma van Eisen (PvE). Op deze manier kunnen we het ontwerp in de latere fasen van het ontwerpproces en tijdens de uitvoering adequaat toetsen.
Een goed begin is namelijk het halve werk.
In de ontwerpfase worden de uitgangspunten uit het PvE vertaald naar een helder ruimtelijk concept. In overleg werken we vervolgens vanuit meerdere varianten naar een definitieve ontwerprichting toe.
De contouren van het gebouw worden hierbij zichtbaar en de relaties tussen de ruimten in het gebouw worden vastgelegd in het vlekkenplan.
Alle projecten worden in 3D opgezet en uitgewerkt. Hiermee kunnen we de impact van het ontwerp in een vroege fase visueel en inzichtelijk maken.
In deze fase werken wij de ontwerprichting stapsgewijs uit. Hierbij doorlopen we een aantal subfases. Het voor-, definitief- en technisch ontwerp hebben elk een eigen doel en functie.
Voorontwerp
In het voorontwerp wordt de indeling en uitstraling van het gebouw in 2D en 3D vastgelegd en worden de constructie- en installatieprincipes in overleg met technisch adviseurs geïntegreerd.
Door het gebruik van 3D en VR is het mogelijk om het ontwerp te visualiseren en tot leven te wekken.
Op basis van het voorontwerp is het mogelijk een nauwkeurige inschatting van de bouwkosten te laten maken en kan het ontwerp worden voorbesproken met de gemeente. Zo wordt de haalbaarheid van het ontwerp in een vroeg stadium getoetst. Dit schept de mogelijkheid om bij te sturen voordat het plan verder wordt uitgewerkt.
Definitief Ontwerp
In samenwerking met de adviseurs worden de principes zoals vastgelegd in de vorige fase in het definitief ontwerp verder uitgewerkt. Al onze projecten worden opgezet in 3D (BIM). Dit biedt ons de mogelijkheid om het ontwerp te visualiseren maar vereenvoudigd daarnaast ook de samenwerking en communicatie tussen de diverse partijen.
Het definitief ontwerp vormt de basis voor de eventueel benodigde (omgevings-)vergunning.
Wij zorgen ervoor dat alle relevante informatie om het ontwerp te kunnen toetsen aan de geldende regelgeving, zoals vastgelegd in het bestemmingsplan en bouwbesluit, aanwezig is.
Technisch Ontwerp
Het technisch ontwerp bestaat uit technische tekeningen die we aanvullen met een technische omschrijving of volwaardig STABU-bestek. Hierin leggen we de kwaliteit van het ontwerp en alle specificaties en eisen vast.
Naast de omschrijving van de werkzaamheden worden ook de algemene voorwaarden zoals garanties, planning en meer- en minderwerk in het bestek vastgelegd. In de bestekstekeningen en afwerkstaten worden alle bouwkundige, constructieve en installatietechnische zaken zorgvuldig geïntegreerd.
Op basis van deze informatie kan er door één of meerdere aannemers een nauwkeurige kostencalculatie worden gemaakt. Op basis van een open begroting is de opbouw van de bouwkosten goed inzichtelijk en vergelijkbaar.
Zodra de uitvoerende partijen zijn geselecteerd en de handtekeningen zijn gezet kan de daadwerkelijke realisatie worden gestart. Tijdens de uitvoering zorgen wij ervoor dat gemaakte afspraken worden vastgelegd en nagekomen.
We bewaken daarbij de bouwkosten (meer- en minderwerk), planning en controleren de productietekeningen zodat het ontwerp conform tekening, binnen budget en op tijd wordt opgeleverd.